Džem od kestena
Potrebno je (za četiri osobe):
– 1,5 kg kestena, 1,5 do 2 dl vode, 800 g šećera, 1 štapić vanile, korica 1/2 narandže, 1 štapić cimeta.
Priprema:
– Svaki kesten zarežite i ubacite u lonac s hladnom vodom, u koju ste stavili cimet i koricu narandže.
– Kuvajte približno 60 minuta.
– Tegle dobro operite i stavite ih u rernu na 80 stepeni C.
– Kuvani kesten procedite, ogulite i mešajte da biste dobili oko 1 kg pirea.
– Tome dodajte šećer, vodu i štapić vanile i bez prekida mešajte.
– Kuvajte dok ne dostignete željenu gustinu.
– Kad je gotovo, skinite sa šporeta, izvadite vanilu i sipajte džem u još vruće tegle.
– Dobro ih zatvorite i ostavite da se potpuno ohlade.
Tekst: Barbara Ferčič
Foto: Privatna arhiva