Grilovana špargla s pireom od celera i poširanim jajetom
Potrebno je:
– 10 špargli, morska so, mesarski kanap, puter, pršuta od mangulice, ½ l mleka, karfiol, jaje, sirće, so.
Priprema špargle:
– U proključalu vodu dodajte morsku so, a zatim u nju stavite špargle (10 komada) da se kuvaju oko tri minuta.
– Izvadite ih i stavite u ”hladno kupatilo” (hladna voda i led).
– Mesarskim kanapom ih svežate tako da dobijete snopić.
– Nakon toga, u tiganju propržiti puter (nekoliko sekundi pre nego što će početi da gori), pa u njega stavite špargle (budući da su prošle prethodni proces, neće upiti masnoću već će biti sočne).
– Pre serviranja, špargle prekrijte sa tri lista pršute od mangulice.
Pire od karfiola:
– Litar vode pomešajte sa pola litra mleka, pa dodajte 125 grama putera.
– U tu tečnost spustite prethodno očišćen karfiol, podeljen na cvetiće.
– Kada se skuva, stavite ga u blender, posolite i izmiksajte tako da se dobije pire.
Poširana jaja:
– U ključalu vodu dodajte sirće i so.
– Napravite vrtlog u vodi, a potom jaje spustite u kutlači.
– Kuvajte ga sve dok se na njemu ne napravi opna, a zatim ga stavite u ledenu vodu kako biste naglo prekinuli dalje kuvanje (proces kao kod pripreme špargli).
Razgovarala: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić
Info: Restoran Dijagonala, Skerlićeva 6, Beograd, 011/244 9099, 069/244 9099,