Prvi maj: Pet recepata za savršen roštilj
Banjalučki šiš ćevap
Ono što šiš ćevap razlikuje od običnih ćevapa jeste ukus, jer se mesu za šiš ćevape pored soli i bibera najčešće dodaju ljute papričice ili feferoni.
Potrebni sastojci:
– mleveno meso (količina po izboru)
– so, biber, feferoni i ljuta papričica (količina po izboru)
Način pripreme: Izdvojenu količinu mesa posolite, dodajte biber, sitno isečene feferone i ljutu papričicu. Rukom izmešajte meso i sastojke, i smesu ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga, formirajte nekoliko valjaka od mesa, dužine oko 20cm. Kroz valjak provucite drveni ili metalni ražnjić, a nakon toga meso stavite na roštilj. Prvih nekoliko minuta obrćite ražnjiće na jakoj vatri, a nakon toga ih premestite na deo roštilja na kom je niža temperatura. Vodite računa da ćevapi ostanu sočni. Servirajte ih uz somun ili lepinju, sveže isečen luk ili kiselo mleko.
Pljeskavice na roštilju
Potrebni sastojci:
– 450g mlevene junetine
– 1/4 šolje javorovog sirupa
– 4 komada dimljene slanine
– 1 jabuka
– 4 kriške sira
– 2 pogačice hleba
– so i biber po ukusu
Način pripreme: U veću posudu stavite junetinu, so i biber i sve to prelijte sirupom od javora. Smesu ostavite u frižideru, a za to vreme postavite i ispecite kriške jabuke na roštilju. Uklonite jabuke i na mesto gde su stajale poređajte meso koje ćete peći 3-5 minuta. Nakon toga, prelijte meso javorovim sirupom. Na roštilj dodajte pogačice hleba, a na meso kriške sira. Ne pecite to, nego servirajte na tanjir i poslužite dekorisano uz napitak po izboru.
Grilovane goveđe šnicle u sosu od vina
Potrebni sastojci:
– 4 mlada luka isečena na kolutove
– 4 kašike maslinovog ulja
– 1,5 kg mesa od buta
– šolja crnog vina
– šolja goveđe supe
– kašika putera
Način pripreme: U jednu šerpu stavite mladi luk i 2 kašike maslinovog ulja i to zagrevajte 5-7 minuta dok se luk ne rastopi. Pojačajte temperaturu i dodajte vino, a kada polovina dodatog vina ispari, dodajte supu, so i biber. Šnicle namažite preostalim maslinovim uljem sa obe strane i začinite po izboru. Meso spustite na sredinu roštilja i ostavite ga 5-10 minuta da se peče. Posle predviđenog vremena, sklonite šnicle sa vatre, prekrijte ih folijom i ostavite ih prekrivene do 10 minuta. Zatim završite sos tako što ćete mu dodati hladan puter, a kada se puter rastopi, njime prelijte šnicle.
Grilovana piletina sa kimom
Potrebni sastojci:
– 4 polovine pilećih grudi isečenih na šnicle
– 2 kašike maslinovog ulja
– kašika kima
– so, biber
– kupus
Način pripreme: U pileće grudi utrljajte maslinovo ulje, dodajte so, biber i kim. Spustite meso na srednje jaku vatru dok tragovi rešetke na mesu ne postanu braonkasti. Pečeno meso služite uz kupus salatu kao dodatak, a možete ga i pomešati sa salatom.
Odrezak Santa Marija
Potrebni sastojci:
– 1 kg junetine od rebara
– so, mleveni crni biber
– 3 kašičice belog luka u prahu
– 1 bočica roštilj sosa po izboru
Način pripreme: Pomešajte so, papriku, biber i beli luk, pa utrljajte u meso. U zavisnosti od debljine, šnicle pecite 8 – 10 minuta, tako da ostane ružičasto u sredini. Meso premažite roštilj sosom i ostavite ga na ivici roštilja da se peče još dva minuta.