Leto je pred vratima: Ovih 10 namirnica pomoći će vam da smršate

by | maj 4, 2015

Ne postoji nijedna namirnica na svetu koju ćete jesti i – gubiti kilograme. Niste ih preko noći dobili, ne možete ih preko noći ni izgubiti. Ali, postoje namirnice koje svojim sastavom podstiču procese u organizmu koji utiču na brže topljenje masnog tkiva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Avokado

Sa visokim udelom zdravih monozasićenih masti, koje u telu neće biti pretvorene u masnoće, avokado je odlična namirnica za gubitak masnog tkiva ako se ugljeni hidrati u ishrani zamene njime. Dodatno, avokado sadrži šećer manoheptuloze, koji je povezan sa smanjivanjem oslobađanja insulina, jer je višak insulina direktno povezan sa taloženjem masnog tkiva. Održavanje normalne vrednosti insulina može značiti i manje masnog tkiva.

Čili papričice

Članak se nastavlja posle reklama

Kapsaicin koji se nalazi u sastavu čili papričica, povećava termogenezu – stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. Studija objavljena u časopisu „Clinical Nutrition“ utvrdila je da kapsaicin jača metabolizam, ali i može smanjiti osećaj gladi i povećati osećaj sitosti.

Jaja

Naučnici sa Univerziteta „Saint Louis“ u američkoj saveznoj državi Misuri dokazali su u studiji da ispitanici koji su za doručak dobijali dva jajeta ističu osećaj sitosti duže tokom dana, te jedu manje za ručak, od grupe ispitanika koja je jela doručak koji nije sadržavao jaja. Nutricionisti ističu da se jede celo jaje: žumance obiluje zdravim mastima, vitaminima A, D i E, a i većina proteina iz jajeta nalazi se upravo u žumancu.

Članak se nastavlja posle reklama

Đumbir

Popularan u istočnjačkim kuhinjama, a na sreću sve popularniji i kod nas, đumbir podstiče metabolizam na dva načina: povećava mišićnu potrošnju kiseonika što rezultira većom potrošnjom kalorija, te povećava proizvodnju mlečne kiseline koja povećava proizvodnju hormona rasta, a koji povećava količinu masnih stanica koje se ispuštaju iz „zaliha“ i koriste za energiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Grejpfrut

U studiji u kojoj je ispitanicima davano pola grejpfruta svakodnevno, bez drugih intervencija u njihovoj ishrani, rezultat je bio iznenađujuć: nakon 12 nedelja prosečni gubitak kilograma iznosio je gotovo dva kilograma. Grejpfrut sadrži supstancu naringin, koji podstiče topljenje uskladištenih masnih naslaga. Osim toga, grejpfrut sadrži likopen, vitamine A i C, te vlakna.

Zeleni čaj

Dok je kofein poznat po svom fat-burning efektu, u zelenom čaju on zapravo nije njegovo najjače oružje u borbi protiv masnih naslaga: EGCG, fitohemikalija u zelenom čaju koja zelenom čaju daje niz zdravstvenih benefita, povećava metaboličku stopu i pojačava proces topljenja masnog tkiva. Prema studiji koju je objavio „American Journal of Clinical Nutrition“, konzumacija četiri šoljice zelenog čaja na dan pomogla je ljudima da za osam nedelja izgube tri kilograma.

Šipak

Članak se nastavlja posle reklama

Postoji li bolja reklama za nar od činjenice da ovo voće i do 300 puta bolje štiti azot-oksid (NO) u telu, a upravo je NO povezan sa procesima topljenja masnog tkiva!

Spanać

Šoljica kuvanog spanaća sadrži 41 kaloriju i dva snažna detoksikacijska sastojka: glutation i alfa lipoičnu kiselinu, zajedno sa u vodi topivim vlaknima koja pomažu smanjenje LDL („lošeg“) holesterola iz vašeg probavnog trakta.

Losos

Omega-3 masne kiseline u lososu tako su snažne da mogu pojačati procese topljenja masnog tkiva, a usporiti procese nakupljanja masnog tkiva, zadržavajući zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Žitarice celog zrna

Vaše telo koristi dvaput više kalorija da bi razgradilo i svarilo žitarice celog zrna (posebno one bogate vlaknima poput ovsenih pahuljica i smeđg pirinča) nego procesuiranu hranu.

Tagovi: