Teleći ribić

by | maj 15, 2015

teleci ribic

Sastojci:
– teleći ribić, biber, so, brašno, ulje, goveđa supa, majčina dušica, tartufi, mocarela, sojino mleko.

Priprema:
– Teleće ribiće pobiberiti, posoliti, posuti brašnom i zapeći na roštilju da se zatvore pore.
– Poređati ih u posudu u kojoj ćemo ih peći, i to jedan do drugog, tako da ne ostane slobodnog prostora.
– Ribiće preliti uljem i goveđom supom (u razmeri 1:1) o da u potpunosti budu prekriveni tečnošću.
– Dodati malo majčine dušice, ruzmarina, nekoliko neoljuštenih čenova belog luka, tartufa.
– Pokriti papirom za pečenje, a onda celu posudu uviti u aluminijumsku foliju.
– Peći ribiće u rerni, na temperaturi od 150-170 stepeni, šest-sedam sati.
– Kad meso počne da se raspada, ribiće obložimo listovima mocarele, a zatim uvijemo u foliju, u obliku kobasice.
– Držimo ih u frižideru i, po potrebi, podgrevamo u mikrotalasnoj rerni (porcija od 250 g, 700 vati, 2 minuta).
– Iz soka, koji je ostao posle pečenja mesa, izdvojimo masnoću.
– U taj gusti deo, koji nam je ostao kad smo sok procedili, dodamo malo sojinog mleka.
– Štapnim mikserom pravimo vazdušastu masu, u koju – pre serviranja – stavljamo nekoliko kapi ulja od crnih tartufa.
– Tatrtufi treba da budu vrlo diskretni, jer su oni u pozadini.

Recept: Filip Ćirić, www.homa.rs
Tekst: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić

Tagovi: