Bakalar sa sotiranom blitvom

by | maj 16, 2015

bakalar blitva

Sastojci:
– blitva, soja sos, đumbir, pomorandža, zvezdani anis, med, bakalar, ćurekota, susam, čičoka, sojina pavlaka.

Priprema:
– Blitvu stavimo na roštilj i, čim vidimo da počinje da pušta sok, okrenemo je na drugu stranu (sve zajedno traje petnaest sekundi!).
– Potom, četkicom, tu blitvu premažemo terijaki sosom.
– Terijaki sos, koji koristimo za karamelizovanje raznih namirnica, dobijamo tako što kombinujemo soja sos, đumbir, sok i koru od pomorandže, vrlo malo zvezdastog anisa. Sve te sastojke povežemo medom.
– Odrezak svežeg bakalara, ispečen na grilu, takođe premažemo terijakijem i pospemo ćurekotom i susamom.
* Ćurekot je vrsta divljeg kima, a budući da je redak začin, u arapskim zemljama se koristi samo u prazničnim danima, kad se stavlja na peciva. Veoma dobro se slaže sa pšeničnim i ukusima zelenih biljaka, kao i maslinovim uljem.
– Osnovu preliva čini čičoka, korenasta biljka koja podseća na artičoku, a čiji je ukus sličan semenkama suncokreta. Čičokin koren je veoma tvrd, pa se dugo kuva (prethodno se odstrani kora).
– Skuvane čičoke sameljemo zajedno sa sojinom pavlakom, uz dodatak kikiriki putera.

Recept: Filip Ćirić, www.homa.rs
Tekst: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić

Tagovi: