Prebranac s dimljenim šaranom
Potrebno je:
– 1 kg pasulja tetovca, 1 kg crnog luka, dimljeni šaran, so, biber, aleva paprika i lovorov list.
Priprema:
– Pasulj najpre potopite u vodu (nema pravila koliko u njoj treba da bude, nekad mu je dovoljno tri sata, a ponekad mu je potrebna i cela noć!).
– Potom ga kuvajte oko sat i po (toliko je dovoljno da se pasulj skuva a da zrna ostanu cela!).
– Nakon toga iseckajte crni luk (ukoliko volite, možete dodati i jedan praziluk!) i prodinstajte ga na malo ulja.
– U njega dodajte so, biber, alevu papriku, sušenu ljutkastu papriku i lovorov list.
– Izdinstani luk i obaren pasulj sjedinite u plehu odgovarajuće veličine i zapecite u rerni.
– Potom ispecite dimljenog šarana, a imajte u vidu da se svi dimljeni proizvodi peku duplo kraće nego sirovi.
– Poslužite ga uz pasulj.
Recept: Nenad Ćirić, restorana „Šumatovac“
Tekst: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić