Krem čorba od junetine sa karfiolom
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.
- 300 g junetine
- 1 manja glavica karfiola
- 1 veza zeleni
- 1 žumance
- 1 dl pavlake
- 1 limun
- 4 kašike ulja
- 1 glavica luka
- 1/2 veze peršuna
- začin C, biber
PRIPREMA:
1. Očistiti karfiol, razdvojiti cvetove, pa staviti da se kuva u 2 l vode dok ne omekša.
2. Luk i zelen očistiti pa iseći na kockice, limun iscediti, junetinu takođe iseći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti luk, pa kada postane staklast dodati junetinu i zelen, sipati malo vode, pa dinstati dok meso i povrće na omekšaju, uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Obaren karfiol izmiksati sa malo tečnosti u kojoj se kuvao, pa sipati u omekšalo povrće i meso, doliti vode da se dobije željena gustina i začiniti po ukusu.
5. Ovako pripremljenu čorbu ostaviti da proključa, pa kuvati još 10 minuta.
6. Umutiti žumance sa pavlakom i sipati u gotovu čorbu, dodati sok od limuna, sve promešati i posuti seckanim peršunom.
REČ NUTRICIONISTE:
Iako se meso govedine svrstava u crveno meso, pripremom obroka krte junetine ili govedine s povrćem, dobija se nutritivno kvalitetan i za zdravlje vrlo koristan obrok. Meso je pre svega odličan izvor proteina neophodnih za funkcionisanje našeg organizma.