Pita od belog mesa
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Priprema: 30 min. Pečenje: 50 min.
- 500 g pilećeg belog mesa
- 5 jaja
- 2 šargarepe
- 200 g brašna
- 3,5 dl pavlake
- 400 g kačkavalja
- 125 g putera
- 3 kašike ulja
- začin C, biber, so
PRIPREMA:
1. Pileće belo meso iseći na štapiće, šargarepu izrendati na krupno a kačkavalj na sitno rende, puter iseći na listove.
2. Piletinu posoliti, pobiberiti, pa uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u rendani kačkavalj. Ovako paniranu piletinu poslagati u nauljenu vatrostalnu činiju.
3. Preko piletine posuti rendanu šargarepu, a u ostatak umućenih jaja dodati dve kašike brašna i pavlaku, izmešati, pa preliti preko piletine. Odgore poređati listove putera i staviti u rernu da se peče.
4. Pitu peći dok ne porumeni, zatim je izvaditi, ostaviti da se ohladi pa iseći na kocke.
PEČ NUTRICIONISTE:
Pileće belo meso sadrži 20 odsto belančevina, visok procenat vitamina, posebno grupe B, solidan je izvor gvožđa i drugih minerala, sadrži 70 odsto vode i sedam do devet odsto masti, a to je neznatno više od ribe (šest-sedam odsto), ali manje od jagnjetine (9,5 odsto), govedine i svinjetine (oko 10 odsto).