Pita sa jabukama
POTREBNO JE:
- 2 žumanceta i jedno celo jaje,
- 7-8 jabuka,
- 150 g brašna,
- 250 g šećera,
- 150 g putera,
- 1,5 dl mleka,
- kašičica cimeta.
PRIPREMA:
Dobro umutiti žumanca i jaje sa 150 g šećera. Potom dodati brašno, mleko i cimet. Kad postane penasto, staviti u kalup za pečenje. Testo prekriti jabukama isečenim na listiće. Posuti jabuke sa 100 g šećera i cimetom, i zaliti ih otopljenim puterom. Peći 45 minuta na temperaturi od 160 stepeni Celzijusa.
Dekoracija: Od karamelizovanog šećera napraviti željenu šaru na aluminijumskoj foliji. Kad se ohladi, skinuti sa folije i dekorisati kolač.
REČ NUTRICIONISTE:
Kraljica među voćem, Njeno visočanstvo Jabuka. Osvežavajuća, kiselo-slatkog ukusa i svojstvene arome sadrži korisne materije koje podstiču rad imunološkog sistema, sprečava taloženje masti u jetri, štiti od karcinoma, olakšava probavu…
Energetska vrednost: 3.156 kcal
Izvor: Restoran „Tribeca“