Ručak za poželeti: Punjene tikvice u sosu od mirođije

by | jun 25, 2015
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 6 tikvica
– 350 g mlevene junetine
– 4 šargarepe
– 1 glavica luka
– 1 l juneće supe
– 100 g pirinča
– 0,5 dl ulja
– 2 kašike brašna
– 2 kašike paradajz pirea
– 1 kašika mirođije
– mešavina začina, biber

Priprema:
1. Luk sitno iseckati, tri šargarepe izrendati na krupno rende a jednu iseći na kolutove. Tikvice oguliti, iseći poprečno na pola, pa kašičicom izdubiti unutrašnjost.
2. U teflonskom tiganju na malo ulja propržiti luk i meso. Kada meso promeni boju, dodati rendanu šargarepu i pirinač, pa dinstati uz povremeno dolivanje oko 2 dl juneće supe, a na kraju začiniti po ukusu.
3. Pripremljenim filom puniti izdubljene delove tikvica, a vrhove zatvarati kolutovima šargarepe.
4. Ulje zagrejati u dubljoj šerpi, dodati brašno, propržiti 1-2 minuta, a zatim dodati mirođiju pa sipati ostatak supe i kuvati mešajući dok se sos ne zgusne. Pred kraj umešati pire od paradajza i začiniti po ukusu.
5. U odgovarajuću vatrostalnu posudu poređati filovane tikvice, zaliti sa pripremljenim sosom od mirođije i staviti u rernu da se peče dok tikvice ne omekšaju.

Tagovi: