Predlog za današnji ručak: Bataci u sosu od jaja i limuna
Sastojci:
– 8 bataka
– 3 ravne kašike brašna
– 3 dl pilećeg bujona
– 2 žumanceta
– 1 limun
– 1 lovorov list
– 100 g putera
– 1 kašika seckanog peršuna
– mešavina začina, so, biber
Priprema:
1. Na teflonskom tiganju otopiti puter, batake začiniti, pa propržiti sa svih strana da dobiju zlatnožutu boju. Pečene batake izvaditi iz masnoće i ostaviti sa strane.
2. U masnoću od mesa dodati brašno, pa propržiti 1 minut mešajući sve vreme. Kad brašno porumeni, sipati pileći bujon, promešati, dodati lovorov list, pa kad proključa, vratiti batake. Poklopiti, pa kuvati na umerenoj temperaturi 20 min. dok piletina ne omekša.
3. Gotove batake izvaditi iz sosa i servirati na tanjir za posluženje. U sos dodati umućena žumanca i kašiku soka od limuna, začiniti po ukusu i preliti preko bataka, posuti peršunom, pa dekorisati ostatkom limuna.