Kako prepoznati celijačnu bolest kod mališana?

by | jun 29, 2015

Jedna od velikih nepoznanica za roditelje je, kada treba uvesti pšenično brašno u ishranu odojčeta.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Gluten je protein koji je nalazi u određenim žitaricama i to u pšenici, ječmu i raži, u maloj kolićini i u ovsu, a sastavljen je od dve komponente – glijadina i glutenina. Najkraće rečeno, celijačna bolest se javlja kao preosetljivost na deo glutena – glijadin koji se ispoljava u vidu različitih simptoma.

Kako prepoznati celijačnu bolest?
Klasična klinička slika se javlja kod dece od devetog meseca do treće godine i karakteristični simptomi su malaksalost, razdražljivost i hronična dijareja. Zbog nedovoljnog unosa i iskoristljivosti hranljivih materija, javlja se anemija i gubitak telesne težine. S obziro da su simptomi od strane različitih organskih sistema, postavljanje dijagnoze celijačne bolesti nije uvek lako i jednostavno. U slučaju postojanja sumnje na celijačnu bolest, rade se ispitivanja iz krvi i biopsija tankog creva.

Šta činiti kada se utvrdi postojanje ove bolesti možete pročitati OVDE. 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: