10 stvari koje moraju da se nađu u putnoj torbi

by | jul 14, 2015

Došlo je leto, vreme odmora, vreme kupanja i trčkaranja po plaži. Period kada ćete jedva čekati da odete iz grada, pa makar na vikend, dok će oni srećnici krenuti na daleke destinacije.

Bilo da idete u neku evropsku prestonicu, na komšijsko primorje ili na plažu koja je nekoliko hiljada kilometara daleko, pre svakog puta sledi pristojna količina uzbuđenja, zatim blaga eugorija i na kraju – pakovanje. Uh!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Članak se nastavlja posle reklama

Pošto i sami znate šta vam je od esencijalne važnosti – pasoš, novac i kupaći kostim – napravićemo, umesto vas, listu stvari koje morate poneti na put kako bi vam on bio što lakši, prijatniji, a uz puno sreće, možda vam i brzo prođe. Bez obzira na to kojim prevoznim sredstvom putujete, do mora je dug put, pa zato uzmite olovku u ruke i zapišite sve ono čega se do sada niste setili.

1. Jastuk za putovanja
U suštini, to ne mora biti onaj poularni ovalni model na naduvavanje koji ćete nakačiti oko svog vrata. Ukoliko idete na dug put, želećete da odmorite svoj vrat bez obzira na to da li vam se spava ili ne. Iako su pomenuti modeli najpraktičniiji za pakovanje i odmaranje u putu, taj jastuk nećete moći da koristite ni za šta drugo. Zato, ukoliko kod kuće spavate na određenim tipovima jastuka kakvi se obično ne nalaze u hotelima, predlažemo vam da u posebnoj vrećici ponesete svoje omiljeno jastuče ne bi li bili sigurni da ćete na odmoru svako veče imati prijatan san. Jastuci sa memorijskom, kako oni za vrat, tako i obični, jesu nešto skuplje rešenje, ali su u zapravo najbolji mogući izbor za ljude koji imaju problema sa bolovima u vratu.

2. Neseser
A u njemu – blago. Na put ne morate nositi baš svu šminku koju posedujete, a bilo bi dobro da svoju kosu napokon odmorite od silnog peglanja, tapiranja, lakiranja i sličnih surovih tretmana. Ali, na neke stvari morate misliti. Kao prvo – maramice, vlažne i obične, i set za uređivanje noktiju! Turpija, makazice i pinceta obavezni su na putovanju, ali i na putu. Ako putujete avionom, verovatno ćete morati da ih strpate u putnu torbu, ali svakako zapamtite da ih ponesete. Ista stvar važi i za labelo i kremu za ruke, ali i za manje pakovanje kreme za sunčanje. Ukoliko putujete na duže staze, spakujte pastu i četkicu za zube u rućni prtljag, a sa sobom ponesite i maleni peškir.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Rezervna majica (ili neki drugi komad garderobe) i velika marama
Osim što sigurno nije prijatno provoditi desetak sati u autu po ovom vremenu, za vreme puta mogu vam se desiti svakakve sitne nezgode, poput prolivanja koka kole po majici. Nemojte birati nešto preterano šik, niti neku glomaznu stvar, već nešto komotno i od prijatnog prirodnog materijala. Velika marama je nešto što će vam biti od velike koristi u putu i za vreme odmora. Sa njom možete prekriti ramena da ne izgore na suncu, možete se umotati njome kada vam bude hladno na plaži pošto zađe sunce, u nju možete umotati mokru kosu, pa čak i prekriti vrelo sedište. Odaberite svoju najdražu i najmekšu i ponesite je sa sobom na more.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Članak se nastavlja posle reklama

4. Maska za oči
Sigurni smo da neke od vas ne mogu zamisliti ni jednu jedinu noć bez nje, ali maska za oči napraviće vam veliku uslugu tokom puta, a što je najvažnije, odmoriće vaše oči i učiniti da posle dremke u putu izgledate sasvim sveže. Pored toga, nju možete koristiti i pri spavanju u hotelu, jer nikada niste sasvim sigurni u to kakav ćete pogled dobiti.

5. Čepići za uši ili slušalice
Razgovori saputnika u autobusu uglavnom su dosadni i ekstremno naporni za slušanje. Odmorite se zato uz svoj omiljeni muzički album ili stavite čepiće u uši, pritisnite „mute“ i uronite u jedan mirni nemi svet, makar na kratko.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Zabava bez baterija
Igračke na baterije poput tableta ili telefona sa širokim izborom igrica imaju rok trajanja. I on važi sve dok im se ne isprazni baterija. Ali, zašto biste se tako zabavljali, ako možete na stari, dobri način – uz knjigu! Ili ukrštenicu, kako god vam volja. Štampana reč ipak nikad neće izaći iz mode.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Članak se nastavlja posle reklama

7. Punjač za telefon (ili kameru)
Ne možete ni verovati, ali u pitanju je jedna od onih stvari koju ljudi najčešće zaboravljaju kući. A neizmerno je potrebna. Ona tamo ima svoje mesto, svoje ćoše i priključak… ko će se još setiti da je spakuje u torbu i odnese negde daleko. Ali vi morate! Kako ćete drugačije kačiti sveže slike na Facebook i praviti prijatelje ljubomornim?!

8. Tablete protiv mučnine
Ili nekih drugih boljki. Pa tako i tablete za kontracepciju. Prokletstvo savremenog čoveka leži u tabletama. Osuđeni smo na to da ih nosimo svuda sa sobom, ali sa njima nam je život daleko lakši. Proverite svou medicinsku torbicu da proverite da li ste poneli sve što vam je potrebno. Ne zaboravite ni na flastere!

9. Grickalice i osvežavajući sokovi
Birajte one namirnice (čokoladice i grickalice) koje su kalorične, ali ne i teške. Nemojte nositi ništa sa puno čokolade jer se to lako topi. Poštedite sebe teških jela iz restorana pored puta, a vaš će vam stomak na tome biti prilično zahvalan. Isto tako, ukoliko mislite da ponesete sendviče, radije ih napravite kod kuće pred sam put i zaboravite na one „tako ukusne, a tako skupe“ kvazi-sendviče koje možete kupiti na svakoj benzinskoj pumpi. Pored sebe uvek morate imati makar flašicu vode sa vakuumskim zatvaračem.

Članak se nastavlja posle reklama

10. Ravne sandale
Ma šta nosili na putovanje (a izbor obuče svakako će vam biti ograničen zbog količine stvari koja uopšte može da stane u torbu) ravne letnje – i, naravno, udobne – sandale prosto morate posedovati. Ukoliko idete na more tamo gde su plaže kamenite, a niste baš preterano spretni, preporučujemo vam da kupite i jedne gumene sandale za plažu. Ove sandale bi trebalo da vam budu potpuno knap kako vam ne bi landarale oko noge u vodi.
A sada put pod noge i lepo se provedite! Srećan vam put!

Tagovi: