Goveđi Karpaćo
Ovo interesantno predjelo dobilo je ime po venecijanskom slikaru Vitoreu Karpaću (1460-1526) – jer je kolorit njegovih dela sličan izgledu ovog specijaliteta.
POTREBNO JE: (za jednu osobu)
- do 150 g svežeg goveđeg filea,
- začini i začinsko bilje – kapar,
- crni i beli biber,
- crni luk,
- senf,
- sok od pomorandže,
- rukola salata,
- parmezan
PRIPREMA:
Zamrznuti file seći na vrlo tanke šnite i slagati na podlogu od rukola salate, koja je prelivena dresingom od narandžinog soka, senfa i začinskog bilja. Preko tako složenog karpaća staviti kapar, crni luk i narendani parmezan. Služi se kao hladno predjelo ili međujelo.
REČ NUTRICIONISTE:
Predjelo od tanko narezanog sirovog goveđeg mesa posluženog na „ležaju“ od rukole, uz dresing od bibera, soka pomoradže, crnog luka, senfa i kapra, svojim božanstvenim ukusom pokazeće vam zašto mu ni čuveni renesansni slikar Vittorio Carpaccio nije mogao odoleti. Energetska vrednost: 285 kcal
Tekst: Brankica Treskavica; foto: Mladen Sekulić; Nutricionista: Dragana Filipović; Izvor: restoran „Bahus“