Trikovi i saveti: Kako da skuvate savršeni pekmez
U tradiciji srpskog naroda je da se gosti dočekuju uz slatko i vodu. Na ovaj način se u jednom zalogaju iskazuje gostroprimstvo i uz to se može videti koliko je domaćica vešta. Domaćice će vam uvek reći da nije teško napraviti dobro slatko ili pekmez, ali i da se mora paziti dok se sprema.
U receptu za slatko idu i dve važne napomene:
#1 Ne mešati kada se doda voće, već samo protresti/prodrmati šerpu
#2 Obavezno skinuti penu.
Zbog čega se ne meša?
Ne meša već “protresa” kako se voćke ne bi raspale i kako bi ostale cele i kompaktne.
Zbog čega se skida pena?
Navode se mnogi razlozi: da ne kvari izgled slatkog, da se ne pokvari slatko, otrovno je, to su dlačice i prljavština od voća, zbog voćnih kiselina, zbog vazuha u voću…
Naravno, penica koja nastaje nije otrovna, a ni naročito slatka tako da može nepovoljno uticati na ukus slatkog: sadrži mehuriće vazduha i to može nepovoljno uticati na stabilnost slatka sipanog u tegle.
Još trikova za pravljenje ukusnog pekmeza + recepte potražite OVDE