File Velington
Jelo je nastalo sredinom 19. veka, a ime je dobilo po vojvodi od Velingtona, koji se hranio veoma jednostavno. Ipak, njegov kuvar uspeo je da ga „pridobije“ ovim specijalitetom.
POTREBNO JE: (za jednu osobu)
- 250 g bifteka,
- začinsko bilje,
- senf,
- mešavina začina,
- ulje (pola maslinovog, pola suncokretovog),
- 50 g šampinjona,
- 50 g bukovača,
- 50 g suve slanine,
- 50 g crnog luka,
- 50 g crvenog luka,
- 1 jaje,
- 50 g kiselih krastavaca,
- „tabla“ lisnatog testa,
- sezonsko povrće,
- ananas,
- jabuke
PRIPREMA:
Začine utrljati u biftek, preliti uljem i ostaviti u frižideru od sedam do četrnaest dana. Biftek (u jednom komadu) ispeći na roštilju. Ne dodaju se nikakvi začini, jer ih je meso već upilo, dok je bilo u „pacu“.
Od kiselih krastavaca, pečuraka, bukovača, luka, začinskog bilja, senfa i jajeta, napraviti masu. Njome premazati koru od lisnatog testa. Na nju položiti ispečeni biftek, a zatim koru uviti, kao kad se pravi rolat. Peći u rerni 40 minuta, na 200 stepeni. Iseći na komade i servirati uz grilovano povrće, jabuke i ananas.
REČ PLUS:
Biftek okupan mirisnim začinima, a zatim ušuškan u lisnato testo, za mnoge će biti pravo iznenađenje u kojem će poželeti i iznova da uživaju. Ne smemo zanemariti ni prijateljicu bukovaču, jedinstvenu gljivu koja sadrži sve esencijalne amniokiseline, vitamine B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P i mnoge minerale, kao i beta-glukan.Energetska vrednost: 2.223 kcal
Tekst: Brankica Treskavica; foto: Mladen Sekulić; Nutricionista: Dragana Filipović; Izvor: restoran „Bahus“