Meksička salata sa lignjama
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.
Posno jelo
- 600 g očišćenih lignji
- 250 g crvenog pasulja iz konzerve
- 1 zelena paprika
- 1 ljuta papričica
- 2 glavice crvenog luka
- 1 zelena salata
- 3 krompira
- 200 g šeri paradajza
- 1 limun
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 1 veza peršuna
- 3 čena belog luka
- mešavina začina, so
PRIPREMA:
1. Lignje obariti u slanoj vodi, a potom ih ohladiti i iseckati na kolutove. Krompir, takođe, obariti i iseći na kocke. Zelenu salatu i papriku iseckati na trake, crveni luk na rebarca, šeri paradajz na polovine, a ljutu papričicu na kolutove.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti lignje, krompir, papriku, luk, paradajz, zelenu salatu i ljutu papričicu. Pasulj oprati u mlakoj vodi, te ga dobro procediti i dodati pripremljenoj mešavini.
3. Peršun i beli luk sitno iseckati i sjediniti sa maslinovim uljem i sokom od limuna, pa začiniti po ukusu. Gotovim prelivom zaliti salatu i polako promešati.
REČ PLUS:
Prema smernicama piramide pravilne ishrane lignje su u grupi zajedno s ostalim vrstama ribe,a riba je jedna od najznačajnijih namirnica u ljudskoj prehrani.