Sprečava rak i produžava život: Začin koji svi imamo kod kuće!

by | avgust 9, 2015

Ljudi koji redovno jedu ovakvu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vek, već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde naučnici.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

„Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača, objavljenoj u časopisu British Medical Journal. Višegodišnje posmatranje navika oko 500.000 Kineza starosti od 30 do 79 godina pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živele duže, te ređe obolevale od smrtnih bolesti.

„Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje„, ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i Univerziteta Oksford i Harvard. Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: