Koje namirnice sadrže zdrave, a koje nezdrave masti

by | avgust 13, 2015
Autorka: Daniela Stamenković, web urednica i fitness instruktorka

Autorka: Daniela Stamenković, web urednica i fitness instruktorka

Odnos ugljeni hidrati masti na dnevnoj osnovi bi trebalo da je 50-30%, ostatak čine proteini.
Trideset odsto = svaki treći zalogaj!
Ovo se ne odnosi na bilo koje masti, već na one zdrave nezasićene, manje na zasićene, tkz. trans masti.
Evo i zašto:

 

 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Dobre masti
Zdrave (dobre) masti spuštaju nivo lošeg holesterola, poboljšavaju krvni sistem, kosu čine sjajnijom, pomlađuju kožu, regulišu san… Nalaze se u nekom proizvodima, orašastim plodovima i u ribi.
Izvori nezasićenih masnih kiselina su:
Ulja: maslinovo, laneno, kokosovo
Orašasti plodovi: brazilski orah, indijski orah, orah, lešnik, pistaći
Ribe: tunjevina, losos, sardina, haringa…
Avokado je takođe odličan izbor zdravih masnoća.

Trebalo bi da ih konzumirate svakodnevno, ali u ograničenim količinama jer orašasti plodovi, bez obzira na to što su zdravi – imaju mnogo kalorija!

Na sledećoj stani saznajte u kojim se sve namirnicama nalaze loše masti i zašto ih morate izbegavati!

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Trans masti
Ove masnoće izbegavajte što više možete, njih najviše ima u margarinima, rafinisanim uljima od suncokreta, prženoj brzoj hrani i prerađenim namirnicama, dugotrajnim pecivima ili biskvitima, kolačima…
Izvori zasićenih masnih kiselina su:
Eurokrem, slane grickalice, wellness keksići, keksići iz zdrave hrane (puni su trans masti i belog brašna i sve su samo ne „zdravi“), perece, lisnata testa, biljni sirevi, biljne pavlake, šlag, peciva u pekarama… Svi ovi proizvodi sadrže veštački napravljene masti.

Članak se nastavlja posle reklama

Na većini proizvoda imate upisano koliko trans masti sadrže, zato se trudite se da ne unosite više od pola grama po obroku jer su veoma opasne i nezdrave: kancerogene su, štetne za srce i krvne sudove, nepovoljno utiču na metabolizam i podstiču nagomilavanje masti u organizmu.

Tagovi: