Jesenja musaka kao predlog za današnji ručak
Musaka je uvek odličan izbor za ručak! Možete je pripremiti na mnogo načina, mi vam nudimo recept za jesenju musaku. Kako vam se dopala, pišite nam u komentaru.
Sastojci:
– 8 većih pečenih paprika roga
– 1 srednji patlidžan
– 3 jajeta, ulje
– 200 g brašna
– 400 g mešanog
– mlevenog mesa
– 1 glavica crnog luka
– 1 šargarepa, 60 g tarane
– 1 dl soka od paradajza
– 1/2 kašičice mlevene paprike
– mešavina začina
za preliv
– 2 jajeta
– 2 dl pavlake
– 2 dl mleka
Priprema
1. Pečene paprike oguliti i očistiti od peteljki i semena. Potom ih uvaljati u brašno pa u umućena jaja i pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene.
2. Patlidžan oprati i zajedno sa korom iseći na tanje kolutove. Zatim ga posoliti i sačekati da pusti sok. Uvaljati ga u brašno, pa u umućena jaja i pržiti dok ne porumeni.
3. Crni luk iseći na kockice, šargarepu izrendati na krupno rende pa sve zajedno propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso te i njega propržiti da promeni boju. Zatim sipati sok od paradajza, mlevenu papriku i malo vode po potrebi pa dinstati dok meso napola ne omekša. Nakon toga posuti taranom, začiniti po ukusu i nastaviti sa dinstanjem dolivajuće vodu po potrebi dok tarana ne nabubri,
a suvišna tečnost ne uvri.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i dno obložiti polovinom fileta pohovanih paprika. Preko nje rasporediti polovinu fila od mesa i prekriti ga pohovanim patlidžanom. Potom naneti preostali fil od mesa i prekriti drugom polovinom paprika.
5. Posebno umutiti jaja, pavlaku i mleko te preliti preko musake. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.