Kaneloni sa mlevenim mesom kao predlog za današnji ručak
Sastojci:
– 14 listova kora za lazanje
– 100 g mesnate slanine
– 200 g mariniranih šampinjona
– 500 g mlevenog junećeg mesa
– 300 g pelata paradajza
– 1/2 l mleka
– 1 glavica crnog luka
– 60 g margarina
– 2 kašike brašna
– 200 g kačkavalja
– 0,5 dl ulja
– so, biber
– origano
Priprema:
1. Mesnatu slaninu i crni luk iseći na kockice, marinirane šampinjone na listove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Pelat paradajza samleti u blenderu, dodati origano, bosiljak, začine po ukusu i kratko prokuvati.
3. Posebno na malo ulja propržiti mesnatu slaninu i crni luk, a potom dodati mleveno meso te i njega kratko propržiti da promeni boju. Dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok meso ne omekša.
4. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu.
5. Posebno u manjoj posudi otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko i mešati da se zgusne. Pred kraj kuvanja začiniti po ukusu.
6. Listove lazanje probariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja pa rešetkastom kašikom ocediti od suvišne tečnosti.
7. Na svaki list lazanje staviti malo pripremljenog fila od mesa i uviti.
8. U nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu bešamel sosa, preko njega poređati punjene kanelone i preliti ih preostalim bešamel sosom. Odozgo sipati sos od pelata paradajza i na kraju posuti rendanim kačkavaljem.
9. Peći u zagrejanoj rerni na 200 *C 40 min.
Savet plus: Listove lazanje kratko kuvajte u ključaloj vodi da se ne raspadnu.