Musli – idealan doručak za trudnice

by | mart 22, 2017

Doručak je veoma značajan obrok, posebno za trudnice, jer obezbeđuje energiju u prepodnevnim satima i snagu tokom celog dana. Zbog toga je važno da sadrži dobre nutrijente kojim obiluje jedan od najzdravijih obroka – musli.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Da biste se bolje informisali i doručak pripremili što što bolje za početak vam predstavljamo dve osnovne vrste muslija:

* Suvi musli sastoji se od nekuvanog presovanog ovsa, delova raznog voća, koštunjavog voća i semenja. Takođe sadrži i druge žitarice kao što su integralna pšenica i raž – u vidu pahuljica. Za ljubitelje slađeg muslija ova vrsta često sadrži i med.

* Sveži musli je sveže pripremljena mešavina ovsenih pahuljica sa voćnim sokom, pomešana sa rendanom jabukom. Takođe, poželjno je da se dodaju i sveža banana, mango, grožđe, suvo voće, mlečni proizvodi (jogurt, pavlaka, krem sir), limunov sok, začini (naročito cimet).

Članak se nastavlja posle reklama

Značaj vlakana
Vlakna su suštinski važna za zdravu probavu. Ona bubre u stomaku, pospešuju izbacivanje stolice i snižavaju krvni pritisak. Dijetna vlakna su biljnog porekla i za njihovo varenje ljudski organizam nema odgovarajuće enzime, zato ostaju nesvareni i tako se izlučuju. Ona igraju važnu ulogu, sprečavaju tvrdu stolicu i olakšavaju prolaz hrane kroz creva.

Dijetna vlakna takođe štite zidove creva, jer ubrzavaju izlučivanje crevne sluzi. Usporenim pražnjenjem želuca, vlakna smanjuju iskorišćenost hranljivih materija.

Suvo voće kao prirodni zaslađivač
Koštunjavi plodovi i semenke, koji su izvanrednog ukusa, bogati su nezasićenim mastima, a obezbeđuju i vitamine B grupe, vitamin E, magnezijum, cink i gvožđe.
Suvo grožđe, suve kajsije i smokve se uobičajeno dodaju u musli kao prirodni zaslađivači. Osim toga, sadrže gvožđe.

Članak se nastavlja posle reklama

Serviranje muslija
Može da se jede kao obrok ili užina. S obzirom da ima dobru sposobnost upijanja, brzo omekša. Najpopularniji je tradicionalni način pripreme – sa mlekom, za doručak. Odličan je i sa jogurtom ili sojinim mlekom.

Recepte pogledajte u nastavku:

Članak se nastavlja posle reklama

cookies-780011_640Pročitajte i… Recepti za trudnice: Dva ukusna jela bogata vlaknima