Predlog za ručak: Bataci sa šargarepom i gorgonzolom

by | novembar 4, 2015
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 8 pilećih bataka
– 600 g mlade šargarepe
– 40 g putera
– 1 mala glavica crnog luka
– 2 dl mleka
– ulje
– 2 dl supe od povrća
– 2 kašike gustina
– 1 kašika žutog šećera
– 120 g gorgonzole
– mešavina začina

Priprema:
1. Pileće batake oštrim nožem uzdužno zaseći prema uputstvu sa slike. Zatim pažljivo nož povlačiti uz kost da bi se meso odvojilo. Kada se kosti odvoje ostaće hrskavičav deo na sredini šnicle koji takođe treba odstraniti tako da se ne probije kožica.
2. Dobijene šnicle prekriti najlon kesom i istanjiti ih tučkom za meso.
3. Potom ih začiniti po ukusu i propržiti na vrelom ulju najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok blago ne porumene. Bataci ne treba da budu sasvim pečeni pošto će se dopeći u rerni.
4. Puter otopiti u tiganju a zatim na njemu propržiti sitno seckani crni luk.
5. Potom dodati šargarepe isečene na kolutove i kratko propržiti. Posuti žutim šećerom i pržiti na umerenoj temperaturi da bi se šargarepe karamelizovale. Nakon toga postepeno dolivati supu od povrća i dinstati na umerenoj temperaturi dok šargarepa ne omekša.
6. Sipati mešavinu mleka i gustina pa nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se cušpajz ne zgusne.
7. Tepsiju poprskati vodom i obložiti papirom za pečenje a zatim premazati sa malo ulja. Rasporediti pržene batake pa na njih naneti po dve kašike cušpajza.
8. Gorgonzolu iseći na manje kocke pa ga rasporediti preko cušpajza od šargarepe. Rernu zagrejati na 200°C pa u nju staviti batake i peći oko 10 min. dok sir ne omekša.

Tagovi: