Svakodnevno ih jedemo: 10 namirnica koje mogu biti smrtonosne
Ljudi su jedna od retkih stvorenja na ovoj planeti koja su u stanju da ignorišu osnovni instinkt za preživljavanje. Igramo se životom time što svoja tela forsiramo aktivnostima koja su toliko ekstremna da se to opire zdravom razumu – ultra-maratoni u pustinji ili postavljanje svetskog rekorda u držanju daha pod vodom.
Iako to možda zvuči kontradiktorno, ovakvo testiranje granica izdržljivosti je verovatno upravo ono zbog čega se najviše osećamo kao ljudska bića, kao da smo jedno s prirodom i kao da ostvarujemo sopstvene potencijale – pogotovo kada se treba vinuti u nebo, skakati s velikih visina… ili pojesti najbizarniju, čak i veoma opasnu hranu koja nam se svakodnevno nalazi na trpezarijskom stolu.
Koje su najsmrtonosnije namirnice na svetu? Te namirnice su otrovne i štetne same po sebi i trebalo bi da preispitamo svoj zdrav razum svaki put kada izaberemo da uzmemo zalogaj.
Koje se namirnice nalaze na ovoj listi pogledajte na sledećim stranama…
1. Semenke voća
Semenke jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih semenki, kao ni semenki breskve i kajsije.
2. Krompir
Glikoalkaloidi, koji se takođe mogu naći u pomoćnicama, nalaze se u krompirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu telesne mase moglo da bude fatalno. Izbegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.
3. Paradajz
Stabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji mogu prouzrokovati bolove u želucu. Isto je i sa nezrelim zelenim paradajzom. Morali biste da konzumirate ogromnu količinu da bi posledice bile fatalne. To nije baš visokorizično, ali svakako izbegnite jedenje lišća.
4. Muskatni oraščić
Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napada. Ako pojedete jedan ceo oraščić, može doći do privremene psihoze koja uključuje i tešku anksioznost.
5. Bademi
Postoje dve vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po decu ta količina može biti čak i fatalna.
6. Sirovi med
Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju štetni toksini, sirovi med često sadrži grejanotoksin. Ovaj toksin može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Obično samo jedna supena kašika koncentrisanog grejanotoksina može izazvati navedene simptome. Bila bi loša ideja konzumirati više supenih kašika.
7. Tunjevina
Opasnost tunjevine krije se u živi koju riba apsorbuje. Kada se nađe u vašem telu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Američka administracija za kontrolu hrane i lekova preporučuje da deca i trudnice uopšte ne konzumiraju tunjevinu. Iako je mala verovatnoća da će vas ogromna porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na nedeljnom nivou.
8. Indijski orah
Sirovi indijski orasi koje možete naći u supermarketu zapravo i nisu sirovi zato što su obrađeni parom da bi se uklonio urushiol, hemikalija koja se takođe nalazi u otrovnom bršljanu. Ova hemikalija može dovesti do istih posledice kao otrovni bršljan ili otrovni hrast. Visok nivo urushiola može biti fatalan. Ljudi koji su alergični na otrovni bršljan rizikuju fatalnu alergijsku reakciju ako pojedu sirovi indijski orah.
9. Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od mnogo manje količine.
10. Manioka
Lišće i korenje manioke je iznenađujuće bogato cijanidom. U ovakvim okolnostima, cijanid bi morao da nam deluje kao najukusnija, najdelikatesnija supstanca na svetu, ako već moramo da umremo da bismo uživali u jednom zalogaju… Manioka je tropska biljka poreklom iz Južne Amerike, ali je postala izuzetno popularna u Africi, prvenstveno zbog svog soka, od kog se fermentacijom može napraviti piće zvano „pinjarry“.