Bataci u crnom vinu
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 60 min.
- 4 batka sa karabatkom
150 g slanine
1 veza mladog luka
300 g šampinjona
100 g putera
0,5 dl konjaka
4 dl crnog vina
2,5 dl pileće supe
1/2 veze peršunovog lišća
2 čena belog luka
150 g tarane
mešavina začina, so, biber
PRIPREMA:
1. Slaninu iseći na štapiće, mladi luk na kolutove, šampinjone na listove, a beli luk i peršun sitno iseckati. Taranu obariti u slanoj vodi.
2. Batake začiniti po ukusu, pa ih propržiti na vrelom puteru kako bi porumeneli. Zatim ih flambirati konjakom.
3. Kada se plamen ugasi, dodati slaninu, šampinjone, mladi i beli luk, sipati vino i pileću supu, te dinstati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pred kraj dinstanja, dodati taranu i peršun, pa začiniti po ukusu i dobro promešati.
REČ PLUS:
U pilećem mesu prednjači vitamin B6, koji blagotvorno deluje na ćelije kože, sluzokožu, stomak i creva, kao i na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i regeneraciju jetre…