„Ukusi Francuske“ po drugi put u Srbiji: Gastronomska fešta zakazana za mart 2016.

by | decembar 9, 2015

francuska

Posle fantastičnog uspeha prve svetske „francuske“ večere koja je organizovana u martu 2015, Francuska ambasada predstavlja drugo izdanje Ukusa Francuske koji će biti organizovan 21. marta 2016. godine.

Koncepcija je ostala ista: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za što veći broj zvanica), gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom.

Restorani, ali i bistroi i kafane se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Svi zainteresovani restorani, kafane i bistroi u Srbiji mogu da se prijave do 17. decembra OVDE

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: