Šta da kuvate danas? Entoni Bordejn preporučuje…
Čuveni šef kuhinje, autor popularnog televizijskog serijala i nekoliko knjiga, konačno je objavio i kuvar, pod nazivom „Recepti braserije Les Halles“. Izdvajamo iz njega recept koji je pravi klasik francuske kuhinje. Vreme je da naučimo da pripremamo ovo jelo kao da smo rođene Parižanke.
Pre nego što pređemo na recept, da pomenemo i sledeću veoma važnu informaciju: izdavač knjige „Booking“ pripremio je poklon za tri čitateljke „Lepote i zdravlja“. Kako da učestvujete u našem kreativnom konkursu, potražite OVDE.
Salade Niçoise
Sastojci:
– 2 kašike/28 g soli (još malo za začinjavanje)
– 170 g haricots boranije (okrugla zelena boranija), očišćene
– 4 mala mlada crvena krompira, čišćena četkom
– 1 čen belog luka, oljušten i blago zgnječen
– 6 kašika/84 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
– 3 kašike/42 ml sirćeta od crnog vina
– crni biber
– 1 glavica zelene salate puterice, oprane, osušene, bez spoljnih listova i sa unutrašnjim listovima pokidanim na pola
– 1 zelena babura, očišćena od semenki i iseckana na tračice debljine 3 mm
– 8 inćuna (skupi, beli bi bili najbolji), oceđenih, ispranih, osušenih krpom (4 iseći na četvrtine)
– 100 g niçoise maslina, očiščenih od koštica
– 4 zrela duguljasta paradajza, isečena uzduž na četvrtine
– 340 g kvalitetne konzervirane tunjevine u maslinovom ulju
– 4 tvrdo kuvana jaja, oljuštena i isečena uzduž na četvrtine
Oprema:
– srednja šerpa
– šuplja kašika
– srednja činija, napunjena ledenom vodom
– drvena činija za salatu
Priprema:
– Napunite vodom tri četvrtine srednje šerpe i dodajte 2 kašike/28 g soli. Sačekajte da dobro proključa i dodajte boraniju. Kada blanširate zeleno povrće, poželjno je da imate dovoljno veliku šerpu sa što više vode. Ne želite da kuvate boraniju u maloj šerpi niti da snizite temperaturu vode kad je ubacite. Potrebno joj je dovoljno prostora da pliva unaokolo.
– Kuvajte boraniju 6 minuta, zatim je izvadite šupljom kašikom i odmah je ubacite u posudu sa ledenom vodom. Čim se boranija ohladi, izvadite je iz hladne vode i sklonite sa strane.
– Napunite srednju šerpu hladnom vodom. Dodajte krompir i sačekajte da voda provri. Kuvajte 20 minuta ili dok ne bude dovoljno mek da lako možete da ga probodete nožem ili viljuškom. Izvadite krompir iz ključale vode i prebacite ga u posudu sa ledenom vodom. Kada se ohladi, izvadite ga iz vode i sklonite sa strane. (Isecite ga uzduž na četvrtine u poslednjem trenutku.)
– Nabodite čen belog luka na viljušku i njime premažite unutrašnjost činije za salatu. Dodajte 4 kašike/56 ml maslinovog ulja i crveno vinsko sirće i dobro promešajte viljuškom na kojoj se i dalje nalazi čen belog luka. Začinite solju i biberom. Očistite i operite salatu hladnom vodom i osušite je u posudi za sušenje salate ili je samo lagano otresite.
Način serviranja:
U činiju za salatu ubacite boraniju, krompir, zelenu salatu, tračice paprike, četvrtine inćuna, masline i paradajz, pa sve dobro promešajte da se povrće sjedini sa prelivom. Podelite mešavinu u 4 ohlađena tanjira. Pospite svaku porciju sa malo preostalog maslinovog ulja i
završite salatu dodavanjem tunjevine, tvrdo kuvanog jajeta i jednim celim inćunom. Služite odmah.
SAVET:
Nikada nemojte da držite blanširano povrće predugo u vodi. Osušite ga ubrusom kada ga izvadite iz vode.