Kako da napravite savršeno aromatično kuvano vino
Prvi se recepti za kuvano vino pominju još u Rimskom Carstvu, a u davna vremena se nazivao „Ypocras“, prema Hipokratu. Smatralo se da gre telo i leči – što je zapravo istina jer je prokuvano vino tada bilo zdravija nego voda iz bunara.
Umesto da dodajete začine u vino, stavite u vodu šećer, cimet i karanfilić, te sačekajte da se zakuva. Zatim u vodu dodajte vino i smanjite temperaturu – vino ne sme da provri. Ubacite kriške narandže i ostavite oko pet minuta na laganoj vatri. Odličan dodatak je i vanilin štapić ili kesica voćnog čaja, pa čak i konjak na samom kraju.
Pročitajte i… Šampanjac kao lek: Zašto je dobro piti penušava vina?
Pritom, važno je naglasiti da je najbolje da koristite sveža suva vina. Kuvanom vinu odličan je dodatak i muškatni oraščić, kurkuma, limeta, zvezdasti anis ili narendani đumbir.
Takođe, šećer možete zameniti s medom ili ubaciti sušeno voće poput kajsija. Za ukras rubove čaše navlažite pa umočite u vanilin šećer ili šećer s usitnjenom koricom agruma.
Recept za ukusno aromatično kuvano vino pogledajte na sledećoj strani…
Aromatično vino
Sastojci:
– 0,75 l crnog vina, 60 g smeđeg šećera, lovorov list, koren đumbira, narandža, limun, 2 karanfilića, zvezdasti anis, prstohvat muškatnog oraščića, 2 kašičice likera od narandže, 1/2 burbon vanile, biber…
Pročitajte i… Najbrži i najlakši način da ohladite vino
Priprema:
– Ogulite koru s naranfže i limuna, ocedite sok od narandže i stavite u lonac.
– Dodajte šećer i zalijte vinom toliko da bude potopljeno.
– Kuvajte oko pet minuta dok se tečnost ne redukuje u sirup.
– Ulijte ostatak vina.
– Đumbir ogulite i narendajte, pa dodajte ostale začine.
– Čim proključa, ugasite vatru i ulijte liker.
– Pobiberite, procedite i poslužite.