Predlog za današnji ručak: Sarmice u sosu od mirođije

by | januar 16, 2016
Foto: Bakina Kujna

Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
2 veće zelene salate
2 manja praziluka
2 šargarepe
200 g šampinjona
100 g ljuspica soje
70 g pirinča
1 kašika mlevene paprike
2 kašike brašna
2 kašike mirođije
1/2 limuna
1,5 l supe od povrća
mešavina začina
ulje

Priprema:
1. Listove zelene salate odvojiti i oprati, a zatim ih preliti ključalom vodom da bi se poparili. Sačekati da omekšaju i ocediti ih od suvišne tečnosti.
2. Praziluk očistiti i iseći na kockice, šargarepe izrendati na krupno rende, šampinjone iseći na listove.
3. Na malo ulja propržiti praziluk i šargarepu, a potom dodati šampinjone, te i njih prodinstati u sopstvenom soku.
4. Potom dodati pirinač i nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok pirinač ne omekša.
5. Dodati ljuspice soje, mlevenu papriku i začine po ukusu pa doliti još malo vode. Dinstati dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
6. Na radnu površinu staviti list zelene salate ili spojiti dva ukoliko su manji pa staviti kašiku pripremljenog fila. Bočne stranice preklopiti 1,5 cm prema unutra pa smotati u sarmu. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još sarmica.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti i poslagati u nju sarmice.
8. Posebno, na malo ulja propržiti brašno i mirođiju, a zatim postepeno dolivati supu od povrća neprekidno mešajući dok se ne dobije ređi sos. U pripremljeni sos dodati sok od limuna i začine po ukusu.
9. Sosom od mirođije preliti sarmice. Staviti ih u rernu zagrejanu na 200°C da se zapeku.

Savet: Za pripremu sarmica možete koristiti i lisove blitve ili kelja

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: