Današnji desert: Mini-tart sa šljivama

by | januar 22, 2016
Foto: Mica kuvarica

Foto: Mica kuvarica

Sastojci:
Za testo:
– 200 g brašna
– 100 g putera
– 50 g šećera
– 1 jaje
– 1-2 kašike hladne vode
Za nadev:
– 600 g šljiva
– 3 kašike šećera
– 1 kašičica cimeta
– 50 ml ruma
– 100 g šećera u prahu

Priprema:
Testo:
1. Pomešajte brašno i šećer, pa dodajte kockice putera i mesite rukama dok se ne dobije mrvičasta smesa.
2. Dodajte jaje i vodu pa nastavite s mešenjem dok ne dobijete glatko testo. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
Nadev:
1. Šljive očistite od koštica i isecite na četvrtine. Pospite šećerom i cimetom, prelijte rumom i dobro promešajte.
Finalni postupak:
1. Odstojalo testo razvucite oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini (ili između dva pek-papira).
2. Mini-kalupe za tart nauljite, pa dno i stranice obložite istanjenim testom. Višak testa uklonite, ali malo ostavite za trake.
3. Preko testa rasporedite nadev od šljiva.
4. Preostalo testo ponovo razvucite, pa okruglim nazubljenim točkićem isecite na trake. Poređajte preko nadeva u vidu mreže, a ivice malo pritisnite da se zalepe.
5. Pecite na 180°C 30 minuta, dok blago ne porumene.
6. Ostavite da se korpice potpuno ohlade, a zatim ih izvadite iz posuda i pospite šećerom u prahu.

Tagovi: