Predlog za ručak: Karamelizovana pileća krilca

by | januar 27, 2016

Sočna pileća krilca savršena su i za zabavu u prirodi, posluženje na dečijem rođendanu, kao grickalica uz film, ali i kao glavno jelo. Ukusna marinada od soja sosa inspirisana je azijskom kuhinjom, dok sok od narandže, med i smeđi sećer stvaraju slatku, sočnu, gotovo karamelizovanu koricu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 1,8 kg pilećih krilaca
Za marinadu:
– 100 ml svetlog soja sosa
– 125 ml soka od narandže
– 100 g meda
– 80 g smeđeg šećera
– 1 kašičica miksa začina za piletinu u prahu
– 40 ml susamovog ulja

Priprema:
1. U većoj posudi pomešajte sve sastojke za marinadu.
2. Stavite pileća krilca u marinadu i ostavite da se marinira preko noći.
3. Zagrejte rernu na 200 stepeni, a zatim malo smanjite temperaturu.
4. Stavite krilca i marinadu u pleh ili tepsiju, vodeći računa da su ravnomerno raspoređena i prekrivena marinadom.
5. Pecite krilca u rerni otprilike jedan sat, mešajući ih na svakih desetak minuta kako bi se pekla ravnomerno.
6. Tečnost iz marinade će ispariti malo tokom pečenja, ali ukoliko je meso već kuvano, ali nije jos dobilo lepljivu koricu, odvadite marinadu u sud i kuvajte dok se ne napravi sirup.
7. Izvadite krilca iz rerne, prelijte ih sirupom i poslužite odmah.

Tagovi: