Heljda u borbi protiv raka! + recept delotvornog napitka

by | januar 31, 2016

Heljda sadrži i dosta gvožđa u sebi, pa je zato vrlo dobra u borbi protiv anemije…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ono što heljdu po svojoj lekovitosti najviše izdvaja od ostalih biljaka, pored toga što nijedna druga žitarica nije tako bogata kalijumom, natrijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem, jeste i odsustvo glutena.

Tradicionalno, heljda se danas najviše uzgaja u Rusiji i Poljskoj gde se koristi kao dodatak običnoj ishrani, a kod nas je najviše ima u zapadnim krajevima Srbije u predelu oko Zlatara i Nove Varoši.

Heljda se kod nas njčešće koristi u celom zrnu ili u mlevenom obliku kao crno i belo heljdino brašno, mada se smatra da crno heljdino brašno ima veću nutritivnu vrednost. Pored toga, heljdini cvetovi su izuzetno privlačni pčelama, pa se tako dobija gust i tamn med od heljde sa jakim i specifičnim ukusom.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

S obzirom na to da heljda ne sadrži gluten, jako je cenjena kao pogodna namirnica za ljude sa celijačnom bolešću. Može se koristiti u obliku brašna kao zamena za pšenično i ostale vrste brašna koje sadrže gluten.

Zhavaljujući specifičnim materijalima, flavonidi (posebno rutinu, koji se nalazi u semenu) heljda ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem, jer održava normalnu elastičnost krvnih sudova, osigurava normalan protok krvi i sprečava zgrušavanje krvi u cirkulaciji.

Članak se nastavlja posle reklama

Utiče na regulaciju holesterola u organizmu tako što smanjuje nivo štetnog, a povećava nivo pozitivnog holesterola.

Održava nivo šećera u krvi, čime sprečava pojavu dijabetisa. Takođe je pogodna za ishranu ljudi koji boluju oddijabetisa tipa 2. Heljda sadrži i dosta gvožđa u sebi, pa je zato vrlo dobra u borbi protiv anemije. Takođe, pozitivno utiče na mršavljenje, jer biljna vlakna pružaju duži osećaj sitosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Još blagodeti heljde te i kako pomaže u prevenciji raka pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

I pored svega, heljda je i jedna od glavnih antikancerogenih nutritijenata. Zbog visokog sadržaja vlakna i hranljivog sastava, istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka dojke za 50 posto kod žena. Pored toga, dobra je i za očuvanje crevne flore tako da sprečava i rak debelog creva.

Članak se nastavlja posle reklama

Jedina mana heljde je ta što spada u grupu potencijalnih alergena, ali je ova pojava vrlo retka.
Donosimo vam recept za kašu od heljde koju možete da koristite umesto doručka. Kombinuje se heljdino brašno i med i ta kombinacija je lek za ljudski organizam.

Pročitajte i… Obratite pažnju: Ovo su najčešći simptomi raka grlića materice

Ovaj lek је оdličan zа pаmćеnje i kоncеntrаciju, pоsеbnо zа starije ljude. Heljdino brašno snižаvа krvni pritisаk, pоmаžе kоd аtеrоsklеrоzе i lеči zаtvоr. U kоmbinаciјi sа kеfirom, smаnjuје nivо šеćеrа u krvi, čisti crеvа i krvnе sudоvе, nоrmаlizuје mеtаbоlizаm i funkciјu pаnkrеаsа i pоvеćаvа nivо hеmоglоbinа u krvi.

Sаstојci: 1 kаšikа brаšnа od hеlјdе, 180 ml kеfirа, mаlo mеdа.

Priprеmа: Kеfir (180 ml) treba preliti preko jedne kаšike brаšnа od hеlјdе i dоbrо prоmеšаti. Ostavite da smesa prenoći u frižidеru. Uјutru, mešavinu prоmеšаjte još jednom i ona je time spremna da se konzumira. Ovu mеšаvinu bi trebalo jesti umеstо dоručkа. Mоžеtе je zаslаditi mеdоm ako želite. Nаkоn štо stе pојеli оvu mеšаvinu za doručak, nеmојtе јеsti 3 sаtа.

Članak se nastavlja posle reklama

Pоnоvljajtе ovaj postupak tokom 14 dаnа.

Tagovi: