Raskošna poslastica: Reforma torta s kafom

by | februar 11, 2016
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za kore:
– 12 belanaca
– 20 kašika šećera
– 200 g mlevenih oraha
– 2 kašike brašna
Za fil:
– 12 žumanaca
– 12 kašika šećera
– 1 šoljica jake kuvane kafe
– 100 g čokolade
– 250 g putera
Za glazuru:
– 100 g čokolade
– 2 kašike ulja
– 2 kašike mleka

Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati 10 kašika šećera i miksati dok se šećer ne rastopi. Umešati kašiku brašna i 100 g mlevenih oraha.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 min.
3. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
4. Ohlađene kore uzdužno preseći napola da bi se dobile četiri kore.
Fil:
1. Umutiti žumanca sa šećerom, pa smesu staviti da se kuva na pari.
2. Postepeno dolivati kuvanu kafu neprekidno mešajući dok masa ne počne da se zgušnjava. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. Puter penasto umutiti i sjediniti s ohlađenim kremom.
Finalni postupak:
1. Kore premazivati pripremljenim filom i ređati jednu na drugu.
2. Posebno na pari rastopiti čokoladu s uljem i mlekom pa dobijenom glazurom preliti tortu.

Tagovi: