Predlog za ručak: Brokoli s mesom

by | februar 14, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 1 brokoli
– 700 g mlevenog mesa
– 2 kriške starog hleba
– 1 glavica crnog luka
– 1 jaje
– 150 g kačkavalja
– 3 paradajza
– 1 kašičica crvene mlevene paprike
– mešavina suvog biljnog začina
– so, biber
Za bešamel sos:
– 3 kašike ulja
– 2 kašike brašna
– 4 dl mleka
– 1 žumance
– 1 dl pavlake
– peršunov list

Priprema: 
1. Hleb natopiti vodom, a potom ga ocediti i izmrviti.
2. Crni luk sitno iseckati, kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Skratiti dršku brokolija, ostaviti ga u komadu, pa kratko blanširati u slanoj vodi dok ne omekša.
4. U činiji sjediniti mleveno meso, jaje, izmrvljen hleb i crni luk. Dodati crvenu mlevenu papriku, mešavinu suvog biljnog začina, te posoliti i pobiberiti po ukusu. Dobro izmešati da se svi sastojci sjedine.
5. U šerpi propržiti brašno na ulju, a zatim postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. U gotov sos umešati žumance, pavlaku i sitno iseckan list peršuna.
6. U okruglu, nauljenu vatrotalasnu posudu preručiti smesu od mesa i oblikovati kružnu veknu tako da sredina ostane prazna.
7. U sredinu staviti oceđeni brokoli, te sve preliti bešamel sosom i posuti kačkavaljem.
8. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni.
9. Paradajz iseći na krugove, pa pred kraj pečenja posudu izvaditi iz rerne i rasporediti paradajz. Vratiti u rernu da se dopeče.

Tagovi: