Krem čorba od tikvica
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 40 min.
- 500 g tikvica
1 glavica luka
2 kašike putera
2 kašike brašna
3 dl mleka
2 kocke za pileću supu
2 jajeta
1/2 veze mirođije
2 kašike pavlake
mešavina začina, so, biber
PRIPREMA:
1. Tikvice oprati, oljuštiti i iseći na kocke, jaja obariti, a kocke za supu rastvoriti u 1,5 l vode.
2. Luk pržiti dok ne porumeni, zatim dodati tikvice i dinstati uz povremeno dolivanje supe.
3. Kada tikvice omekšaju, sve ispasirati i vratiti da se kuva.
4. Posebno umutiti brašno i mleko, te sipati u ključalu čorbu. Zatim dodati sitno seckanu mirođiju i začine po ukusu, pa kuvati još 10 minuta.
5. U gotovu čorbu umešati pavlaku, a odgore izrendati tvrdo kuvana jaja.
REČ PLUS:
Visok udeo vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorišćavanje lekovitih svojstava, preporučuje se konzumirati tikvice s korom. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, redukuju visoke količine holesterola i štite kardio-vaskularni sistem.