Predlog za ručak: Aromatični bataci
Sastojci:
– 8 bataka
– 1 šolja (od 250 ml) pirinča
– 2 kašičice belog luka u prahu
– pola kašičice belog bibera
– soli po ukusu
– 150 g zelene boranije
– 2 pomorandže
– 4 kašike maslinovog ulja
– 1 kašičica sveže majčine dušice
– 1 kocka za supu
Priprema:
1. Batake oprati i osušiti. Natrljati solju, belim lukom u prahu, belim biberom i majčinom dušicom.
2. Iscediti pomorandže, pa odvojiti 3 kašike soka.
3. Preostalim sokom i maslinovim uljem preliti batake, pa ostaviti da odstoje 10 minuta. Okretati povremeno.
4. Boraniju oprati i preseći napola. Pirinač potopiti u vodu na 10 minuta, isprati ga i ocediti. Kocku za supu rastvoriti u potrebnoj količini vode.
5. Nauljiti tepsiju, poslagati batake pa peći na 200°C oko 20 minuta, dok ne počnu da rumene.
6. Zatim dodati boraniju i naliti s malo bujona, te vratiti u rernu. Nakon 15 minuta dodati i pirinač.
7. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati ostatak bujona i marinadu u kojoj su stojali bataci.
8. Kada pirinač omekša, izvaditi iz rerne, pa batake preliti s 3 kašike odvojenog soka od pomoranže.
9. Pojačati temperaturu i peći dok se ne uhvati korica na batacima.