Desert posle ručka: Kolačići sa sirom i lešnikom

by | mart 13, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Za koru od sira:
– 600 g svežeg sira
– 300 g šećera
– 6 jaja
– 2 kašike brašna
– 2 kašike gustina
– 125 g margarina
– 1 prašak za pecivo
Za koru od lešnika:
– 5 jaja
– 100 g mlevenih lešnika
– 150 g šećera
– 80 g mekog brašna
– 50 g gustina
– 1 prašak za pecivo
– 120 ml ulja
Za krem:
– 5 dl mleka
– 5 kašika brašna
– 2 vanil-šećera
-200 g šećera u prahu
– 250 g margarina

Priprema:
Kora od sira:
1. Umutiti omekšali margarin i šećer, pa dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje.
2. Nakon toga dodati sir, brašno, gustin, prašak za pecivo i na kraju sneg od belanaca, pa polako promešati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa sipati u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 30 min.
Kora od lešnika:
1. Belanca sa šećerom umutiti u čvrst šam.
2. Zatim dodavati jedno po jedno žumance muteći sve vreme mikserom.
3. Na kraju dodati brašno, gustin, mlevene lešnike i ulje, te polako promešati varjačom. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa brašnom, sipati u ključalo mleko i nastaviti sa
kuvanjem dok se ne zgusne.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu, dodati u ohlađeni fil i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Koru od sira i lešnika pomoću okrugle modle iseći na kolutove.
2. Kolač filovati na sledeći način: uzeti kolut biskvita od lešnika, pa na njega pomoću dresing džaka naneti fil, prekriti biskvitom od sira, te naneti malo fila i završiti sa korom od lešnika. Dekorisati po želji.

Tagovi: