Predlog za ručak: Kuglice od kelja
Sastojci:
– 1 glavica kelja
– 250 g mlevenog mesa
– 150 g sveže kobasice
– 100 g pileće džigerice
– 2 kašike ajvara
– 1 jaje
– 4 kašike prezli
– 2 l juneće supe iz kocke
– mešavina začina
– so, biber
Za preliv od paradajza:
– 1 glavica crnog luka
– 100 g mesnate slanine
– 2 šargarepe
– 4 dl soka od paradajza
– 1 kašika gustina
– 3 kašike ulja
– so
Priprema:
1. Listove kelja odvojiti od glavice, a zatim grupisati po tri lista veličine 10, 7 i 5 cm. Ukoliko listovi nisu odgovarajuće veličine, možete ih iseći.
2. Oblikovane listove kratko blanširati u slanoj vodi da omekšaju.
3. Kobasicu istisnuti iz creva, a pileću džigericu sitno iseckati.
4. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveno meso, fil iz kobasice, pileću džigericu, jaje, prezle i ajvar. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
5. Prvo najveći list kelja (10 cm) premazati sa malo fila i preklopiti manjim listom (7 cm). Zatim premazati sa malo fila i preklopiti najmanjim listom (5 cm). Filovanu gomilicu saviti u polukrug i uviti u foliju. Na isti način od preostalog materijala napraviti još kuglica od kelja. Foliju izbosti čačkalicom na nekoliko mesta.
6. U veću šerpu sipati juneću supu iz kocke i kuvati dok ne proključa. Potom u nju spustiti kuglice kelja i kuvati najmanje 35 min.
7. Kuvane kuglice od kelja izvaditi iz supe i ostaviti da se ohlade pa ih preliti prelivom od paradajza.
Preliv od paradajza:
1. Crni luk i mesnatu slaninu iseći na kockice, a šargarepu izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk i slaninu, dodati šargarepu te i nju kratko propržiti.
3. Zatim dodati sok od paradajza i kuvati na umerenoj temperaturi dok šargarepa ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati mešavinu gustina sa malo vode i začine po ukusu te kuvati dok se ne zgusne.