Bataci u marinadi sa jogurtom: Najmekša i najukusnija piletina

by | januar 31, 2024
pileći bataci u marinadi sa jogurtom

Pileći bataci u marinadi sa jogurtom pripremaju se jednostavno, a meso ostaje sočno i meko

Pileći bataci u marinadi sa jogurtom su jednostavni za pripremu, štede vreme, samo je važno da ne zaboravite da ih stavite u marinadu pre posla – kada se vratite ručak je gotov za tridesetak minuta! Jogurt dodaje nutritivnu vrednost jelima, pružajući kalcijum i probiotike. Takođe, ova metoda pripreme omogućava raznovrsnost učestalih obroka, pružajući porodici ukusnu alternativu.

Zašto marinada sa jogurtom čini batake tako mekim?

Jogurt doprinosi nežnosti i sočnosti mesa, a kiseline u jogurtu pomažu u razgradnji vlakana, čineći meso mekšim. Osim toga, dodavanje začina i bilja u marinadu sa jogurtom obogaćuje ukus i aromu pilećih bataka. Marinada takođe deluje kao izolacija, zadržavajući vlagu i čineći meso ukusnim i sočnim tokom pečenja. Jogurt takođe može ublažiti ljutinu začina, pružajući balansiran i blag ukus jelu. Sve ove prednosti čine marinadu sa jogurtom odličnim izborom za pripremu ukusnih i sočnih pilećih bataka.

Kako se prave pileći bataci u marinadi sa jogurtom?

Sastojci:
– 1 šolja nemasnog jogurta
– 1 kašika maslinovog ulja
– 5 čenova belog luka, sitno naseckanog
– nekoliko kašika sitno naseckanog peršuna
– ½ kašičice soli
– ½ kašičice bibera
– 6 bataka

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Izmešajte jogurt, maslinovo ulje, sitno seckani beli luk, peršun, so i biber pa sve dobro umutite.

2. Meso stavite u posudu i prelijte marinadom. Poklopite folijom i ostavite na nekoliko sati u frižider. Umesto posude, meso i marinadu možete staviti i u plastičnu kesu sa zatvaračem

3. Kada meso omekani, istresite i njega i marinadu u vatrostalnu posudu i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200°C. Pecite 30-45 minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Poslužite uz prilog i salatu po želji.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

alleko/istock/gettyimagesplus