Venčići u varivu od boranije
Potrebni sastojci:
800 g pilećeg belog mesa
1,5 dl belog vina
2 kašike senfa
prstohvat belog luka
prstohvat majčine dušice
mešavina začina
5 kašika ulja
Za prilog:
500 g mlade boranije
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
1/2 kašičice mlevene paprike
1/2 kašičice mirođije
prstohvat belog luka u prahu
1 kašika pavlake
2 kašike brašna
4 kašike ulja
mešavina začina
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na šnicle i istanjiti ih tučkom.
2. Zatim svaku šniclu uzdužno zaseći na tri mesta te trake uplesti u pletenicu. Pletenice saviti u krug i pričvrstiti čačkalicom.
3. Posebno umutiti senf, beli luka, majčinu dušicu i mešavinu začina.
4. Pripremljenom smesom premazati venčiće i propržiti ih na vrelom ulju. Zatim sipati belo vino i dinstati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri. Gotovo jelo poslužiti uz varivo od boranije.
Prilog:
1. Šargarepu i crni luk očistiti i iseći na kockice.
2. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati šargarepu te i nju kratko propržiti.
3. Zatim dodati boraniju i dinstati na umerenoj temperaturi povremeno dolivajući vodu po potrebi.
4. Pred kraj dinstanja dodati beli luk u prahu, mlevenu papriku, mirođiju i pavlaku.
5 Na kraju umešati hladnu zapršku i sipati u boraniju. Nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.