Predlog za ručak: Rolovana teletina
Sastojci:
– 1 kg telećeg mesa od buta
– 150 g kačkavalja
– 120 g dimljenog svinjskog vrata
– 100 g mesnate slanine u listovima
– 6 čenova belog luka
– 1 veza peršuna
– 2 kašike senfa
– 5 kašika ulja
– mešavina začina, biber
Priprema:
1. Teletinu zaseći po sredini i otvoriti, a zatim svaki kraj, takođe, zaseći i otvoriti da bi se formirala veća šnicla pravougaonog oblika. Šniclu prekriti najlon kesom i istanjiti tučkom za meso.
2. Beli luk i peršun što sitnije iseckati, dodati senf, začine po ukusu i promešati.
3. Kačkavalj iseći na listove.
4. Istanjenu teleću šniclu premazati pastom od senfa. Preko poslagati listove slanine, potom prekriti kolutovima svinjskog vrata i na kraju naneti listove kačkavalja.
5. Ovako filovanu šniclu pažljivo urolovati i uvezati kuhinjskim koncem.
6. Između dva kanapa probosti štapiće za ražnjiće. Na kraju meso iseći na parčad tako da na sredini svakog parčeta rolata ostane štapić.
7. Oblikovane rolate propržiti na vrelom ulju sa obe strane da porumene.