Pačetina u sosu od pomnorandže
POTREBNO JE (za jednu osobu):
- 300 g pačjih bataka,
- 300 g pačje masti,
- 100 g ljubičastog luka,
- 100 g šargarepe,
- 100 g celera,
- malo timijana, majčine dušice, ruzmarina,
- 10 g meda;
za prilog:
- 80 g krompira,
- 30 g rukole,
- 40 g parmezana,
- 20 g putera,
- so, biber;
za sos:
- 2 dl demiglasa (sos od kostiju i povrća),
- 1 dl soka od pomorandže,
- 20 g smeđeg šećera
PRIPREMA:
Luk, šargarepu, celer i začine staviti na dno pleha, a preko njih batake koji se zatim zaliju pačjom mašću. Pleh poklopiti (može i alu-folijom) i staviti u rernu. Peći tri sata na temperaturi od 150 stepeni C. Kad bataci budu gotovi, izvaditi ih iz soka i premazati medom. Potom se vrlo kratko zapeku u rerni.
Prilog: Skuvati krompir i izgnječiti ga, dodati ostale sastojke, pa sve zajedno izmešati i začiniti po želji.
Sos: U tiganju karamelizovati žuti šećer. Dodati demiglas i ceđenu pomorandžu pa sve zajedno lagano kuvati dok se količina ne svede na polovinu.
REČ PLUS:
Probajte izvrsne pačje batake u „društvu“, kod nas pomalo zaboravljene, rukole (izuzetno kvalitetno i lekovito povrće, sadrži dosta vitamina C – 100-200 mg/100 g, gvožđa, vlakana i drugih korisnih materija), timijana, ruzmarina, bibera, parmezana. Kiselo i slatko, pomorandža i med, vode nas u carstvo egzotičnih ukusa. Energetska vrednost: 4.000 kcal