Prolećno razmrdavanje: Trošenje kalorija u prirodi

by | april 4, 2016

Proleće je stiglo, pomerili smo sat unapred a toplu odeću lagano guramo u zadnji deo ormana. Sad je ostalo samo još da pomerite malo sve one navike koje se tako lako steknu tokom zimskih meseci, a to ćete najlakše postići tako što promenite okruženje, to jest tako što izađete napolje sada kada vam i toplije vreme ide na ruku.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Stručnjaci su saglasni po pitanju toga da je ključni činilac dobrog raspoloženja i optimizma koji proleće donosi u tome što se više vremena provodi napolju i što je čitavo telo aktivnije. Prema istraživanju koje je još 2013. obavila grupa finskih naučnika sa tri renomirana univerziteta, sreća je jedina emocija koja se povezuje sa osećanjima i aktivnošću u svim delovima tela. Sigurno ste osetili nekada uzbuđenje u grudima, življe pokretanje ruku i nogu ili leptiriće u stomaku… Svi ti doživljaji se vezuju za sreću, a novija psihološka i fiziološka istraživanja su nepobitno utvrdila da je ta veza povratna. Dakle, ne samo da sreća izaziva različite doživljaje po celom telu, nego i fizička aktivnost tela može da vas učini srećnim!

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo je naročito tačno kada se radi o aktivnosti napolju, jer boravak u prirodi koja se budi svuda oko vas može samo da pospeši osećaj blagostanja i potpomogne pozitivne emocije. Zato, izađite napolje i bacite se u akcije koje troše kalorije i tope naslage koje ste nabacili tokom zime, a evo i nekih predloga za konkretne aktivnosti koje svako može lako da preduzme s tim ciljem na umu!

Za početak, kada dođe toplije vreme možete da svoj redovan trening premestite napolje, u park ili na zelenu površinu. Bez obzira na to da li je reč o jogi, pilatesu ili nekom drugom obliku vežbanja koji ne zahteva sprave, izlazak na otvoreno je veoma jednostavan, samo treba izneti strunjaču ili asuru u park i spremni ste. Mnogima (uglavnom muškog pola) su dovoljno i lopta i poljana za fudbal. Takođe, pešačenje po prirodi je savršen izbor za sve koji vole da uz utrošak kalorija imaju vremena i prilike da uživaju u okruženju kroz koje prolaze ili popričaju sa partnerom. Prirodni saveznik šetne po prirodi je i vožnja bicikla, a za sve koji se odluče da odu van grada i parkova, na reku ili na planinu, tu su i malo ozbiljnije aktivnosti kao što su plivanje, planinarenje odnosno penjanje po stenama. Za šta god da se odlučite, sigurno je da ćete se osećati energičnije i zadovoljnije sobom!

Dodatne informacije potražite na www.pronadjimeru.com

Članak se nastavlja posle reklama

Aktivnost (1 sat) Kalorije (60kg)  Kalorije (75kg)  Kalorije (90kg)
Šetnja  354  422  490
Pilates  384  457  531
Vožnja bicikla  354  422  490
Planinarenje  472  563  654
Fudbal  413  493  572
Trčanje  472  563  654

Tagovi: