Predlog za ručak: Đuveč s pečurkama
Sastojci:
– 500 g šampinjona
– 150 g mariniranih pečuraka
– 2 glavice crvenog luka
– 2 čena belog luka
– 1 veća paprika babura
– 1 veći paradajz
– 130 g pirinča
– 2 kašike margarina
– 1 kašika seckanog peršuna
– 1 kašičica mlevene paprike
– mešavina začina, biber
– malo ulja
Priprema:
1. Šampinjone oprati i iseći na četvrtine, papriku baburu i paradajz očistiti i iseći na kockice, a crveni i beli luk što sitnije iseckati.
2. Pirinač napola obariti u slanoj vodi pa ga ocediti od suvišne tečnosti.
3. Na malo ulja propržiti crvenii beli luk, dodati papriku baburu, šampinjone i kratko propržiti.
Potom dodati polubareni pirinač i paradajz pa dinstanti uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada pirinač omekša, dodati mlevenu papriku, seckani peršun i začine po ukusu. Na kraju dodati margarin i polako promešati.