Predlog za ručak: Lazanje s četiri vrste gljiva

by | maj 3, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 500 g testa za lazanje
– 350 g šampinjona
– 200 g bukovača
– 150 g šitaki pečuraka
– 100 g vrganja
– 1 vezica peršunovog lista
– 1 glavica crvenog luka
– 4 glavice crnog luka
– 250 g sira
– 200 g kiselog mleka
– 3 kašike brašna
– 1 l mleka
– 2 kašike putera
– muškatni oraščić po ukusu
– maslinovo ulje po potrebi
– margarin (za premazivanje posude)
– so, biber

Priprema:
1. Na puteru kratko ispržiti brašno, pa postepeno dodavati mleko uz stalno mešanje.
2. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati malo muskatnog oraščića. Kuvati 15 minuta na umerenoj temperaturi.
3. Zatim ostaviti sos da se prohladi te umešati kiselo mleko.
4. Crveni luk, crni luk i peršun sitno iseckati.
5. Ako su vrganji suvi, preliti ih s vrućom vodom i dobro ih ocediti pre korišćenja.
6. Na malo maslinovog ulja ispržiti luk dok ne postane staklast, dodati iseckane gljive, te dinstati oko 10 minuta ili dok ne ispari tečnost koju puste. Dodati peršun i promešati.
7. Vatrostalnu posudu premazati margarinom, a potom uliti malo bešamel sosa. Zatim poređati red testa i preliti bešamelom. Sipati dinstane gljive, narendati malo sira pa prekriti testom. Ponavljati postupak dok se ne potroši materijal, a ređanje završiti bešamelom i sirom.
8. Peći 20 minuta na 200°C, te ostaviti da se prohlade 15 minuta.

Tagovi: