Bogatstvo ukusa: Torta od čokolade i ribizle
Sastojci:
Za koru:
– 150 g brašna
– 60 g šećera
– 50 g kakaoa
– 100 g margarina
– 2 jajeta
– malo praška za pecivo
Za fil:
– 400 g ribizli
– 100 g malina
– 100 g šećera
– 1 kesica želatina
Za glazuru:
– 300 g čokolade
– 350 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora:
1. Pomešati brašno, kakao, šećer, omekšali margarin, prašak za pecivo i na kraju dodati jaja.
2. Zamesiti tvrdo testo. Oklagijom rastanjiti na veću površinu nego što je pleh.
3. Prebaciti koru u nauljen i brašnom posut pleh i na zidove pleha. Prstima pritisnuti koru da se priljubi uz ivice, pa staviti u rernu da se peče na 180°C oko 15 minuta.
Fil:
1. Ribizle i maline pomešati sa šećerom i prokuvati nekoliko minuta da puste sok.
2. Procediti kroz cediljku da se odstrane sitne koštice.
3. Želatin razmutiti u malo vode i pomešati s vrućim sirupom. Kuvati minut-dva, pa vruć sirup preliti preko pečene kore. Ostaviti da se stegne i ohladi.
Glazura:
1. U šerpicu sipati slatku pavlaku, pa kada se malo zagreje, dodati izlomljnu čokoladu.
2. Mešati lagano da se čokolada otopi i masa ujednači.
3. Toplu čokoladnu kremu sipati preko fila i ostaviti da se skroz ohladi i stegne.