Predlog za ručak: Pilav sa šafranom

by | maj 7, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 2 pileća bataka s karabatakom
– 1 crvena paprika
– 100 g graška
– 50 g kulena
– 200 g pirinča
– 1 glavica crnog luka
– 1 kocka pilećeg bujona
– prstohvat šafrana
– so, biber
– mešavina suvog biljnog začina
– ulje

Priprema:
1. Batake posoliti i posuti mešavinom suvog biljnog začina po ukusu, te utapkati prstima.
2. U dubljem tiganju ugrejati ulje, dodati batake i pržiti ih sa svih strana dok ne porumene.
3. Posebno skuvati kocku bujona u 600 ml vode.
4. Izvaditi batake iz tiganja, odložiti ih na tanjir pa u istu masnoću dodati sitno iseckan crni luk. Pržiti ga dok ne postane staklast. Zatim dodati grašak, iseckanu crvenu papriku i pirinač.
5. Naliti s malo bujona i promešati varjačom. Krčkati na umerenoj temperaturi uz povremeno dolivanje bujona.
6. Kada se pirinač skuva, posuti ga biberom i šafranom, dodati iseckan kulen, te promešati.
7. Prebaciti ga u vatrostalnu posudu, pa odozgo poređati pržene pileće batake.
8. Peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Tagovi: