Predlog za ručak: Ćuretina u sosu od belog luka
Sastojci:
– 600 g ćurećeg belog mesa
– 2 veće glavice belog luka
– 1 glavica crnog luka
– 150 ml pavlake za kuvanje
– 100 ml belog vina
– 50 g putera
– 2 kašike limunovog soka
– ulje, so
Priprema:
1. Glavice belog luka odseći pri vrhu, pa odsečeni deo premazati uljem. Potom ih zajedno s ljuskom uviti u foliju i staviti u zagrejanu rernu na 200°S da se peku dok pulpa ne omekša.
2. Ćuretinu iseći na šnicle, istanjiti tučkom za meso i posoliti. Potom meso propržiti na rastopljenom puteru da porumeni s obe strane. Izvaditi ga i ostaviti na toplom.
3. Na masnoći od mesa propržiti seckani crni luk da porumeni. Preliti ga belim vinom i nadalje dinstati dok tečnost ne uvri.
4. Sipati pavlaku za kuvanje, dodati istisnutu pulpu pečenog belog luka, začiniti po ukusu, te sve zajedno prodinstati. Potom sastojke izmiksati u blenderu da bi se dobio fini umak. Dodati u njega limunov sok i promešati.
5. Pripremljenim umakom preliti ćuretinu.