Sok od paradajza za čišćenje posuđa
Vaše šerpe od inoksa i tiganji od rostfraja ponovo mogu da budu blistavi ako koristite sok od paradajza
Fleke na posuđu mogu da se pojave čak i onda kad ste uvereni da ste ih dobro i temeljno oprali. Uzrok tome su belančevine iz namirnica koje ste termički tretirali ali i hlor u vodi koji nikako ne možete da izbegnete. Ovakve mrlje na posuđu najčešće su vidljive na dnu posude.
Posuđe od rostfraja i inoksa (inox) ipak može ponovo da zablista ako primenite naše savete:
Prvi predlog:
Dobro operite šerpu ili tiganj od ostataka hrane. Umesto da je odložite na sušenje, vi u posudu sipajte sok od paradajza, tek toliko da se prekrije dno. Ostavite da deluje minut-dva pa onda sunđerom istrljajte unutrašnjost šerpe (ili tiganja). Potom dobro isperite pod mlazom tople vode pa tek onda odložite na sušenje.
Drugi predlog:
Isti efekat možete da postignete ako koristite alkoholno sirće.
Ukoliko vam smeta miris sirćeta možete šerpu premazati ostacima limuna. Odličan recept za poliranje posuđa limunom i sirćetom pogledajte OVDE.